Az érzékek, érzékelés szerepe a spirituális úton

unnamed.png

Ha megvizsgáljuk létezésünket, eddigi életünket születésünktől fogva, akkor kijelenthetjük, hogy nem volt más, mint egy "szenzációsorozat", hiszen életérzésünket, önátélésünket az érzékelés biztosította. Külső és belső tapasztalataink megélési folyamataival azonosultunk az ébrenléti és álomállapot váltakozása során. Viszont az álom nélküli mély alvásban elveszítettük éberségünket, nem tudtunk magunkról semmit, mivel megszűnt a szubjektum-objektum kettőssége, a külső és belső érzékelés lehetősége. A megvilágosodott tanítók beszámolói alapján az éberségnek, öntudatnak egy apró szikrája a mély alvásban is megmarad a megvilágosodás után: ezt nevezik a negyedik állapotnak. Ez tisztán a Tudatosság tudatossága minden plusz bővítmény, kettősség nélkül. Ettől függetlenül egy átlagember ébrenlét és álom során fennálló tudatossága, vagy tudomásulvételi mechanizmusa is innen származik, de az önátélés, öntudat felfogásához még lennie kell valaminek, amit felfog, érzékel (az objektum hozza létre a szubjektumot), ami biztosítja a fényvisszaverődést, ezért léttapasztalatunkat egy meglehetősen komplex szenzoriális folyamat biztosítja.  

Ebből a szempontból érdemes megemlíteni a hindu Szánkhja rendszert, ahol a 25 tattva (kezdet) közül 11 az érzékeket jelenti. (a 25 tattvának egyben van értelme, együtt alkot egy egészet, de a bejegyzés mondanivalójának alátámasztására elég csak a 11 részleges kiemelése) Van 5 buddhindrija vagy más szóval érzékelő érzék, 5 karméndrija, cselekvő érzék és a manasz (elme). Az érzékelő érzékek a szem, orr, fül, nyelv, bőr. (látás, szaglás stb.) Ezek megállapítanak. A másik 5 tevékenysége a beszéd, a kéz és lábmozgás, a kiürítés és a nemzés. Ezek a külső érzékek, a belső érzék pedig a manasz, az elme. Az imagináció, életképzelet vezérli a manaszt, és ez kapcsolja össze az érzékelést a cselekvéssel, valamint fenntartja a 10 külső érzék között az állandó együttműködést, azokat rendezi. A 10 az örök Jelenhez van kötve, a szem fül, orr stb. vagy a beszéd, kéz stb. nem tapasztalhat múltat vagy jövőt, csak a belső érzék a manasz (elme) rendelkezik emlékezettel és jövőbelátással, ezért mindhárom időt ismeri. (forrás: Hamvas Béla, Szánkhja-káriká tanulmánya) 

(Annyit még érdemes megemlíteni a Szánkhjával kapcsolatban, hogy megkülönböztet belső és külső szervezetet. A belső szervezetben a legelső emanáció a buddhi (értelem), majd ebből fakad az ahamkára (éncsináló) ami már a "változás változása", és tovább sugárzik a harmadikba, a manaszba (elmébe), ami pedig a többi 10 indrijába (érzékekbe) a külső szervezetbe. A buddhi értelmi munkájának az 5 buddhindrija, érzékelő érzék, az ahamkára, éncsináló akarati munkájának pedig az 5 karméndrija, cselekvő érzék felel meg.)  

A Szánkhjában az első tattva a Purusa (Önvaló, Atman), ami a rendszer szerint mindig tanú marad, alakot nem ölt, kívül áll és mindig kívül marad, ezért ez így még kettős szemlélet. Hamvas megemlíti tanulmányában, hogy "a hiteles kinyilatkoztatással több, igen lényeges helyen szemben áll. Sankara Védanta-szútrájában ezeket a szembenállásokat utolérhetetlen egzaktságával kielemezte..."  

Viszont még így is nagyon jó szemléltetőeszköz, ha az egységtudat, egységszemlélet felől közelítünk hozzá és nem különítjük el a Purusát (Önvalót). Vannak más tanítások is, ahol a Tanút csak szemlélőnek láttatják, de ezt csak a kezdők kedvéért teszik. Ramana Maharshi már nem tesz semmilyen megkülönböztetést: 

Ahogy ugyanazt az embert különböző neveken szólítják az általa végzett különféle cselekedeteknek megfelelően, hasonlóképpen ugyanazt az egyetlen elmét hívják különböző neveken - gondolkodás, értelem, emlékezet és én-ség attól függően, milyen alakot vesz fel, nem pedig a valódi különbözőség miatt.  

Ez gyakorlatilag a mentalizmus filozófiájának is a lényege: a megnyilvánulásban minden jelenség egy mentális konstrukció, vagy ahogyan Ramana tanította: "Nincs más csak az Önvaló."    

De miért olyan fontosak az érzékek, szenzorok? Mivel a mulandóság az örökkévalóság aktív oldala, ezért a Kozmikus/Világ Elme önmagán belül keltett aktivitását csak a direkt, szemlélődő meditáció eszközével lehet felismerni a jelenségek áramlásában, amiben majd végső soron feltárulhat Önmagunk mindenséggel való egysége. Az Univerzális elmeközeg fodrozódásába bele vagyunk ágyazva, egyénivé vált elmeközegünk annak egy öble, és a Világ Ideájának mentális képzete az érzékelés jellegét ölti magára elménken belül. Ezeknek az érzéki benyomásoknak a kitettsége, kintlévősége, szubjektumunktól való függetlensége valójában csak káprázat, amit személyes tudattalanunk kreál. (A személyes tudattalanban lévő mentális hajlamok, vászanák miatt.) 

Azért érdekes a Szánkhja, mert kijelenti, hogy a 10 érzék, a külső érzékek az örök Jelenhez vannak kötve, ezért nem tapasztalhatják a múltat és jövőt. Mindig az adott pillanatot közvetítik, az adott pillanat formálódik meg bennük. Csak a manasz, az elme, a belső érzék ismeri mind három időt, mivel képes emlékezni, jövőt elképzelni a pillanatnyi gondolatformák felöltése mellett.  Az örök Jelen a Kozmikus/Világ elme (Isten) első, még egységtudatú imaginációja, képalkotása, a Világ-Idea, az ősképek, archetípusok világa, ahol a megnyilvánult létezés egyszerre, a kezdettől a végig le van képezve. Innen bomlik, vetítődik ki egy világkorszak és válik látszólag külsővé, mulandóvá. Viszont a külső érzékek nem ismerik az időt, mulandóságot, csak mindig az adott pillanatot regisztrálják azáltal, hogy a pillanatok áramlatában a jellegüknek megfelelő szenzációformára transzformálódnak. A Világ-Idea érzetbenyomásait a belső szerv, a manasz/elme teszi időszerűvé, mulandóvá, és az egyéni elmeközeg tudattalan mechanizmusa teríti ki, szilárd/folyékony/gáz halmazállapotú anyagnak láttatva teresíti, ami a káprázati valóság része. Ezzel a kivetítéssel jön létre a külvilág, a szubjektum-objektum látszólagos szembenállása, ami az éberséget, öntudatot biztosítja a kettősség káprázatában.  

Ez a szembenállás mindkét tudatállapotban létrejön amikor van öntudat, éberség, legyen az ébrenléti vagy álom állapot, A külső érzékek a Kozmikus-Elme Világ-Ideán keresztüli képalkotásában/gondolkodásában vesznek részt az univerzális elmeközegen keresztül, de ebben a közegben van saját, időt ismerő, egyéni elménk (manasz) is, amit a Szánkhja belső érzéknek hív. Végső szempontból ez a külső és belső kettősség nem áll fenn a közös elmeközeg miatt, minden egyes jelenség ugyanott jön létre, legyen az fizikálisnak, érzelminek, vagy mentálisnak látszó, ébrenléti vagy álom.  

Az ébrenlét és álom során körénk vetülő "külvilágot" is a Kozmikus/Világ Elme képalkotó mechanizmusa (imaginációja) hozza létre az elmeközegben, de az ébrenléti térben lévő jelenségek a Világ-Idea kivetülései (amit hívhatunk kollektív tudattalannak is), ezért látja ugyanazt minden élőlény. Az álomtérben viszont az egyén tudattalan érzetei, emlékei, lenyomatai transzformálódnak képekké, eseményekké ugyanazon képalkotó mechanizmus hatására. Az álomról felébredés után tudjuk, hogy mentális konstrukció volt, de az ébrenléti állapotról ezt nem feltételezzük, pedig a folyamat ugyanaz. A kihelyezés, teresítés mindkét esetben megtörténik, csak más alapból, tartalomból áramlik a vetítés.  

Spirituális szempontból az ébrenléti állapot a legfontosabb, mivel ezzel a figyelembevételi fázissal teljes a kör. Ez a Kozmikus Elme beteljesedett, mindent átfogó megnyilvánulása érzékeinken keresztül, így a felébredés-megvilágosodás is csak innen indítható el. Ebben az ébrenléti állapotban rejlik a fizikális inkarnáció létfontossága, mert csak itt lehet a "kettőt eggyé tenni.": 

Jézus ezt mondta nekik: Amikor a kettőt eggyé teszitek és a bensőt olyanná, mint a külsőt, a külsőt mint a bensőt, a fentit mint a lentit, s így a férfit mint a nőt egyetlen eggyé, hogy a férfi ne férfi és a nő ne nő legyen, amikor szemet szemért tesztek, kezet kézért, lábat lábért, akkor mentek majd be a királyságba.  

A hosszú, indirekt ösvény passzív koncentrációs-meditációs gyakorlatai viszik el a gyakorlót a direkt ösvény  szemlélődő gyakorlatihoz. Az elsővel elérhető legmagasabb misztikus fázis a kévala nirvikalpa szamádhi, amikor a figyelem éberségvesztés nélkül beoldódik az Ürességbe, a Tudatosság tudatosságába, de ez nem tartható fenn huzamosabb ideig, ezért majd visszaáll az eredeti, kettősnek látszó állapot. A nirvikalpán kívül minden más misztikus élmény csak érdekes szenzáció, az elme játéka, a gyakorlás kísérőjelensége, de Ramana szerint még a nirvikalpa sem feltétlenül fontos a végső állapot eléréséhez, hiszen csak egy bepillantás. Volt olyan megvilágosodott, aki semmilyen misztikus élményt nem tapasztalt. A "kettő eggyé tételéhez" a direkt ösvény erőlködés mentes, szemlélődő gyakorlatai visznek el, valójában nem is visznek, hanem a gyakorló megszólíthatóvá teszi magát a törekvésmentes gyakorlatokkal, így elhárul az akadály az Önvaló energetikai beavatása előtt és lehetővé válik a természetes állapot beállta, a szahadzsa szamádhi. A szahadzsa állapota már töretlen, tevékenység vagy nem tevékenység, gondolkodás vagy nem gondolkodás, ébrenlét vagy alvás nem befolyásolja, a dualitás szintjeinek váltakozása már csak felismert káprázat az Elmében. 
(Megjegyzés: a direkt ösvényhez tartoznak az advaita tanítok tanításai, Ramana Maharshi önkutatása, Nisargadatta Maharaj, Ramesh Balsekar, Papaji, Robert Adams stb. aztán a UG és Jiddu Krishnamurti tanításai, Zen, Dzogcsen gyakorlatok, Paul Brunton által ismertté tett mentalizmus filozófiája, de a nagy világvallások tételei is tartalmaznak ilyeneket.)
 
A direkt úton már nem kell erőlködni, koncentrálni, speciális pózokat felvenni, lehet aktivitás közben is gyakorolni, ha pedig passzívan gyakorlunk, szemlélődünk, akkor azt mindig nyitott szemmel tesszük, de teljes figyelemmel. A szahadzsa meditációt is nyitott, vagy csak félig lehunyt szemmel kell végezni, lehet ülve, fekve, állva. Erőlködés mentesen kell elcsendesedni, a Figyelem állapotába kerülni. Visszatérve az érzékekre, annak ellenére, hogy minden külső érzék szerepe lényeges, mivel az örök Jelenhez van kötve, mégis a szem a legfontosabb, mert a látás folyamatában megjelenő látványon keresztül érintkezik a forrással, a Jelenléttel. Így transzformálódik látássá a szemen keresztül a Világ-Idea. Ezért a mulandónak látszó jelenségek mentális konstrukciójának a Jelennel alkotott tér-idő egysége a látás mozzanatában ismerhető fel a legkönnyebben. Jézus is utalt erre a szemmel kapcsolatban: 
A test lámpása a szem. Ha azért a te szemed egyszerű, akkor a te egész tested világos lesz. 
A szem "egyszerűvé válása" az egységélmény megnyilatkozása a látásban, a megvilágosodás pedig áthatja az egész testet, így a többi érzékszervet, külső érzéket, de az elmét is egyben. Ramana is említette, hogy ébrenléti állapot során az Önvaló a szemben időzik, ezért ez is jelzi a látás magasrendűségét, spirituális szempontból kiemelt szerepét. "A Nap és a szem és a látás és az éberség" - írta Hamvas a Tabula Smaragdinában a Tarot fejezet Nap kártyájához. "A megszabadulás a szemben van" - hirdeti a kínai Yin Fu King. (Fontos megjegyezni, hogy a külső érzékek mindegyike valamelyik őselemmel analóg, megfelelésben áll, a szem és a látás a tűzzel kapcsolatos, a tűz pedig a szellem szimbóluma) 
A feladat: látni (megismerni: a valóság teljes egészét meg kell ismerni). Hogyan látok egyre világosabban? Úgy, ha a tükröt megtisztítom. A tükör megtisztítása a szem látásának megtisztításától nem választható el. - Hamvas Béla 
Érdemes kitérni egy kicsit a belső érzékre is. Hamvas a Mágia Szútrában a tükör megtisztítását említette, amit nem lehet elválasztani a szem megtisztításától. A tükör a manasz/elme, a belső érzék, ami ismeri mindhárom időt, és a tudattalan mentális hajlamok miatt homályos, belőle fakad az érzéki benyomások kitettsége (kivetített látvány), valamint a "kettős látás" (szubjektum-objektum). Abban igaza van, hogy a hosszú ösvény gyakorlataival elő kell készíteni az elmét, mert azok öntisztító gyakorlatok is egyben (tükör megtisztítása) és ahhoz, hogy a figyelem majd fenntartható legyen a rövid, direkt ösvény szemlélődésében erre szükség van. Az elme, belső érzék erősen kondicionált, és ez miatt a tapasztalatok szűrtek, nem tényszerűek, ráadásul az asztrális vágytöltés hatására a külső érzékekben a figyelmet megköti a tudattalan szenzációéhség. (a szenzációk ilyen értelemben érzeti eltolódások, elszíneződések, tényszerűséget nélkülöző, felfokozott tapasztalatok) Egy nem spirituális, anyagias szemléletű ember számára még roppant erőteljes szenzációkra van szükség, akár érzéki, akár cselekedi szinten ahhoz, hogy lekösse, jól érezze magát, elterelje figyelmét tudattalan problémáiról, félelmeiről, gondolatairól. Jiddu Krishnamurti is kijelentette, hogy az érzékelés, észlelés az időn kívül van, és az ismétlődő gondolatminták rengeteg energiát kötnek le az agysejtekben. Viszont az előkészítés után, ha az elme megerősödött és megvan a figyelmi erő, képesség, akkor már káros minden önfegyelem, elnyomás, nem kell tenni semmit, csak választás-minősítés nélkül kell gyakorolni, teljes figyelemmel, tényszerűen kell tudomásul venni minden külső és belső érzékelést, mert ez az igazi meditáció.
Léttapasztalatunkat, életképünket a Kozmikus/Világ Elme egy roppant komplex érzékeltetési tevékenységgel tartja fenn Önvalónkon keresztül egyénivé válva. Az ebből a sugárból kiáradó öntudat ébrenlét során a fizikai testképzet érzékeivel és tetteivel, valamint érzelmi és gondolati életével azonosul. Ez az áramlás, érzékeléssé transzformálódás egy elképesztően gyors, tudatszűkítő, relativizáló örvénylés az abszolút Világ Elme óceánban. Ebbe a kozmikus mentális folyamatba való beágyazottságunk megértése, majd meglátása a kulcs a megszabaduláshoz, ami az érzékeken (főleg a szemen) keresztül valósulhat meg. 

Ha a tanulók megértik, hogyan működik valójában az elme és az érzékek, mik ennek a munkának az eredményei, és milyen irányba mutatnak... ha át tudják törni a test és a gondolat közötti korlátot, amely a materializmusnak és az agnoszticizmusnak, sőt az ateizmusnak kedvez, akkor az érzékelés valóban spirituális tapasztalattá válik. Ez a kulcs, amely megnyitja az utat a mentalizmus felfedezéséhez és elfogadásához. - Paul Brunton