A gondolat/elme teremtő ereje

power-of-subconscious-mind.jpg

A gondolatok, gondolkodás környezetünkre, sorsunkra való hatásának elméletét leginkább a new-age jellegű spiri irányzatok terjesztették el. Ilyen például az agykontroll, a lebutított quantum elméletek, a vonzás törvénye irányzat, amit leginkább a Titok könyv és film révén ismerhetünk, vagy a világhírű Vonzás törvénye könyv által. Az elmélet lényege tömören: a gondolkodás megváltoztatása megváltoztatja az életet. Az orvostudományban is felfigyeltek már a pszichoszomatikus betegségekre, amik mentális eredetűek, de mi is megfigyelhetjük akár önmagunkon is, hogy a feldúltság, félelem, izgalom milyen fiziológiai tüneteket produkál testünkben. A pozitív, vagy negatív gondolkodás hatással van kedélyünkre és ez kihat egészségünkre is. Tényleg van kapcsolat a gondolatok és a fizikai világ (test) között, valamint a sors alakulása között, viszont azt is látni kell, hogy minden ember teljesen más mentális hajlammal és gondolati erővel rendelkezik. Ez az, amit rendszerint elfelejtenek megemlíteni a lebutított irányzatok és azt láttatják, hogy a gondolatok sorsformáló erejével mindenki rendelkezik. Elég csak hinni, elképzelni a dolgokat, aztán azok majdcsak bevonzódnak valamikor, vagy átalakítják életünket. Ezek a kommersz irányzatok is a szabad akarat téveszméjére alapoznak, az egót erősítik, aminek semmilyen szintű szabadsága nem lehet teremtőjével, az Önvalóval szemben. Sorsunk determinált, eleve elrendelt és az is, hogy milyen mentális hajlamokkal veszünk benne részt, mennyire erős, kreatív, vagy "mágikus" gondolkodásunk. Ahhoz, hogy determinált sorsélményünkben megélődjön direktben, tudatosan gondolataink ereje, "belső, spirituális kontaktusra" van szükség.

Természetesen egy hagyományos sorsot élő ember is megfigyelheti gondolkodásának visszatükröződését az élethelyzetekben, de ez főleg csak akkor következi be, ha az illető egy gondolatot nagyon sokáig, kitartóan elképzel, fenntart. A folyamat általában nem tudatos és negatív előjelű, mint például a megtestesült betegségszimbólumok, főleg, ha van mögötte erős érzelmi, asztrális töltés. Természetesen annyi haszna mindenképpen van a lebutított, "teremtősdi" elméleteknek, hogy a pozitív gondolkodást serkentik, ami hatással van a jó közérzetre, de a Kozmikus-Elme teremtő, kivetítő, mentális aktivitásába való bekapcsolódásához sokkal több kell. Vagy előző inkarnációkban megkezdett gyakorlásból fakadó "hangoltság", vagy a jelenlegi inkarnációban elkezdett és hosszú időn keresztül folytatott spirituális gyakorlás (meditáció). Nem is lehet ez másképp, hiszen, ha minden egónak lehetne szabad akarata, akkor meglehetősen nagy káosz alakulna ki a már amúgy is kaotikusnak tűnő világban. A magasabb hangoltság, szellemi érintettség pontosan azért tud hatásos lenni, mert az ego, személyes én itt már csak eszköz és nem önérdekből cselekszik, átadja magát az Önvalónak. Ez a "Legyen meg a Te akaratod" jelentése, a magasabb isteni törvénnyel való együttműködés. Az Önvaló sugárzó erejével, energiájával megtámogatott gondolatoknak van tényleges hatása a fizikális környezetre. Nagyon jó példa erre a stigmák jelensége, amik a Jézus keresztre feszítésén kontempláló keresztény apácákon jelentek meg  Nem véletlen, hogy a jelenség keresztény kultúrkörben volt ismert, hiszen pl. egy buddhista apáca számára ez a képzet idegen, nem vonzó, ezért ott, vagy más vallási környezetben nem találkozhatunk a stigmák jelenségével. 

Láthatjuk tehát, hogy a gondolatnak van teremtő ereje, de nem mindenkinél, legalábbis egy az egyben nem, és ennek is vannak fokozatai az egyén fejlettségi (hangoltsági) szintjének megfelelően. Wictor Charon hermetikus filozófus az Atlantiszi mágia című könyvében bemutatott néhány titkos, "mágikus" gyakorlatot, amik addig a tömegek előtt érthető módon rejtve voltak, de arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a gyakorlatok csak azoknál fognak működni, akik legalább egy minimális szinten aktivizálni tudják a tobozmirigyüket. (ébrenléti állapotban az Önvaló a tobozmirigyen keresztül van kapcsolatban a testtel). Viszont a koncentrációs gyakorlatok végső értelme nem a mágikus hatás elérése, hanem a mirigy revitalizációja, és ezzel a mélyebb Önismeret megélése.  Szóval ez nem érint tömegeket. Paul Brunton ezt írta az elme teremtő erejéről:         

"Aki képes megérteni, hogy az anyag elválaszthatatlan az élettől és az élet elválaszthatatlan az elmétől, aki képes intellektuálisan felfogni, hogy maga az egész világegyetem nem más, mint az Elme a maga különböző fázisaiban, az megtalálta az elméleti alapot az emberi tapasztalat mögött rejlő csodálatos lehetőségek megbecsüléséhez. Az elme képességei (ereje) valóban messze túlmutathatnak a jelenlegi szűk evolúciós hatókörükön. Aki állandóan az Elme valódi és anyagtalan természetéről és mágikusan teremtő erejéről elmélkedik, az hajlamos arra, hogy ezeket az erőket fejlessze. Amikor képessé válik a sikeres és egómentes koncentrációra, az elme és az akarat eme erői spontán módon jönnek el hozzá. Természetes, hogy amikor az akarata önmegtagadássá válik, az érzelmei megtisztulnak, a gondolkodása koncentrálttá válik, és a tudása tökéletesedik, magasabb mentális vagy úgynevezett okkult erők maguktól keletkeznek. Ugyanilyen természetes, hogy hallgat róluk, még ha csak azért is, mert valójában nem tartoznak ahhoz a megnevezett személyiséghez, amelyet mások látnak. Ezek az Önvalóhoz tartoznak."

Saját elménk, elmeközegünk nincs külön az abszolút Elmétől, de testünk és a megnyilatkozott, látható világ is ennek az örökkévaló Elmének az aktív, mulandó fázisa. Egyéni Önvalónk kapcsol vele össze, ami tudatunk/elménk legmélyebb része. Ébrenlétben és álomban (álom én) a felszíni, ego részig terjed figyelmünk, de még ezt a felszíni részt is az Önvaló nyomása tarja fenn. A meditációban elfordítjuk a figyelem áramlását a felszíntől, eltávolítjuk az akadályokat a Forrás energetikai áramlása előtt. Előrehaladottabb szinten állandósul a kontaktus, legmagasabb szinten pedig teljessé válik, az ego teljes mértékben az Önvaló eszköze, csatornája lesz a megvilágosodás után. (előtte is az, csak a mentális hajlamok tudatszűkítő mechanizmusai átszínezik, lefokozzák Energiáját) Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy megvilágosodott azt "imaginál", amit csak akar és nem lesznek nehézségei az életben, hiszen a fizikális sorsát neki is be kell teljesítenie, viszont teremtő gondolatai soha nem lehetnek önösek, a magasabb törvénnyel összhangban fognak működni, ezért mindig be is teljesednek. 

Egy érdekes paradoxon ez, hiszen a gondolatok teremtő erejének megnyilvánulása csak azoknál működhet hatékonyan a kivetített, fizikai szinten működő világban, akik már "nem akarnak egóból", mivel a személyes akarat, szándék vágyvezérelt, egoista attitűd. Szóval pont az ellenkezőjéről szól ez a jelenség, mint a kommersz, divatos teremtősdi elméletek. A teremtő, Inspirált gondolkodás látható módon, elkerülhetetlenül, rendszeresen vissza fog tükröződni a komoly keresők életében a sorsukkal összhangban, ami egy fajta visszaigazolás is. Ettől a ponttól kezdve elővigyázatosabb lesz gondolatait illetően, és átadja magát a "magasabb akaratnak", a Te akaratának.