Satsang-shop

Papaji kijelentette: "abban a pillanatban, amikor valaki elkezd a szatszangért pénzt kérni az egész szatszang korrupttá válik."

Papaji pl.a neki felajánlott egymillió dolláros csekket széttépte. A vele készített "Nothing Ever Happened" könyvben David Godmannak (az írónak) világossá tette, hogy azok közül, akiket tanítani küldött nyugatra egyik sem volt nemhogy megvilágosodott ,de még részlegesen megvilágosodott sem. Csak azért küldte őket, hogy Lucknow felé mutassák az utat és nem azért, hogy megvilágosodottként pózoljanak. Elmondta, hogy sokan közülük becsaphatnak másokat azzal, hogy eljátsszák a megszabadult szerepét, de ők csak hamis pénzérmék. Amikor Godman a Papaji jelenlétében átélt tapasztalatokról kérdezte (amiről ezek a tanítók beszámoltak) azt mondta, hogy azok hamis tapasztalások voltak. Miért adtál nekik hamis tapasztalást?-kérdezte az író. Papaji: Azért, hogy lerázzam a PIÓCÁKAT a hátamról. Aztán azt is monda, hogy egész életében csak 2-3 megvilágosodottal találkozott, azok közül is egyik a Ramana volt. Aztán Papaji kijelentette, hogy valójában a nyugatiak soha nem kérték és soha nem is kapták meg az igazi Tanítást. Az, amit kaptak csak nyalóka volt a tudatlanok számára. A nyugati tanítókat hamis pénzérmének nevezte, amelyek úgy csillognak, mint az arany , de semmi valós értékük nincs. Senki nem érdemelte meg közülük a végső Tanítását." Szóval annak tükrében-hogy ezek a Papaji láncolatra hivatkozó hamiskártyások, mint Mooji, Gangaji, Cohen, akik komoly pénzeket kérnek el a szatszangjaikért, elvonulásokat rendeznek, skypeon bohóckodnak stb.- nem csodálkozom a Mester ezen könyvben szereplő kijelentésein. Amúgy Nisargadatta Maharj is keményen ostorozta a megvilágosodás nélküli tanítókat és kijelentette, hogy mennyire károsak és az emberek még a megvilágosodottak könyveinek az olvasásával is jobban járnak, mint az anyagi ellenszolgáltatásért tanító pozőrökkel.

Amikor Papajit külföldre hívták tanítani szigorúan megtiltotta, hogy belépőt szedjenek a szatszangon, de mivel szegény ember volt, hiszen a csekély indiai nyugdíjából élt, ezért csak úgy tudta vállalni, ha biztosítják az utazási és ellátási költségeket. A mai tanítók, sokan azok közül, akikről már a fentiekben is említés történt, komoly üzleti vállalkozást alapítottak a tanításra, szatszangra, amivel egyértelműen aláássák a hitelességüket és bizonyítják azt, hogy a tanításaik, könyveik, csak összeolvasott idegen tollak - a nagy, hiteles tanítóktól átvett gondolatokból gyúrták össze a saját habarcsukat - de nem realizáltak belőle semmit. David Godman elmesélte, hogy egyszer, amikor a Nisargadatta Maharj-hoz utazott Bombaybe útközben tartott egy előadást az önkutatásról, és ez valahogy a Maharaj fülébe jutott. Amikor megérkezett, a Maharaj csak annyit mondott - Godman legnagyobb megrökönyödésére - "akkor hallgassuk a nagy tanítót" és ott mindenki előtt, a kis padlásszobában, Godmannak elő kellett adnia azt az előadást, amit az egyetemen is előadott. A mester türelmesen végig hallgatta, majd alaposan kiosztotta, hogy milyen jogon tartott ő előadást egy olyan témában, amit csak hallomásból ismerhet és nem a saját tapasztalata révén? Godman egy életre megtanulta a leckét és azóta soha többet nem adott elő a témában, pedig a legnagyobb mesterek mellett töltött éveket. A könyveket, amiket Papajival, Lakshmana swámival és Saradammával, Annamalai swámival készített az ő kérésükre, és felhatalmazásukra, ők alaposan átnézték és ellenőrizték. Alapvetően a Maharaj unszolására lett belőle író.

( A fenti videót, ahol David Godman a Papajit idézi -"abban a pillanatban, amikor valaki elkezd a szatszangért pénzt kérni az egész szatszang korrupttá válik válik."  és a tanítás és a pénz, valamint az adományok viszonyát mutatja a Mester tanításai alapján - szóval ezt a videót, kísérletképp megosztottam a Mooji Facebook oldalán. Mondanom sem kell, hogy másnap már nem volt ott a hozzászólások között, törölték. Ez amúgy már nem az első eset, hogy törölték egy hozzászólásomat vagy, hogy  kitiltásra kerültem egy "guru" oldaláról, vagy egy "spirituális témájú" Fb. oldalról. Nem csak a külföldi, de a magyar önjelölt "tanítók" is rettegnek a "szótól" és inkább ezt a gerinctelen módszert választották, pedig a saját lelkiismeretüktől majd úgy sem menekülhetnek. Azt hozzá kell tegyem, hogy mindig tisztességes hangnemet használtam.)  

Befejezésként nézzük meg azokat a horribilis tarifákat, amiket a mai neo-advaita bizniszguruk kérnek. Ezek az összegek alaposan rávilágítanak arra, hogy meglehetősen kapzsi, anyagias és pénzsóvár emberek ők, ami még egy átlagembernél sem dicsőség, de egy a "megvilágosodott guru" szerepében tetszelgő tanítónál skandalum.

Adyashanti: Egy 5 napos elvonulás 510 dollár/ fő, plusz szállás. Négyszer kétórás online szatszang 190 dollár.

Mooji: Online szatszang egy hét 130 angol font (speciális ár, ha valaki még augusztus 15-ig regisztrál akkor csak 95 font) viszont, az elvonulásokért kb.1000 fontot kér, amire a nagy érdeklődés miatt lottó húzással sorsolják ki a "szerencséseket". Aztán ott vannak még a termékek, videók a honlapján, a "satsang-shopban." Érdekes, hogy még pár évvel ezelőtt csak 10 fontot kért  Londonban (persze napi négy szatszangot tolt) , de amióta befutott az árak is borsosabbak lettek. Vannak persze ingyenes megmozdulásai is és videók, közvetítések, de mindez, a hitelesség látszatának a megőrzése miatt. Ez csak figyelemelterelés.

Rupert Spira: Ő is rendesen mozgásban van. Egyhetes elvonulás 620-729 font, ebben benne van az étkezés, de szállással már potom 1332 font.(előleg 130 font, csak, hogy biztos legyen minden) Egy sima előadás "csak" 15 font. 

Gangaji: Egy 5 napos 995 dollár kétágyas szobában, 1295 dollár egyágyasban, ebben benne van az étkezés is. Szállás nélkül 810 dollár étkezéssel, és 535 dollár étkezés nélkül. Egy sima, egy órás szatszang 20 dollárba kerül.

Francis Lucille:(Rupert Spira "mestere") Egy hét 620 dollár, ha 45 nappal előtte regisztrálunk, de 670, ha nem. Ez csak az oktatás díja.(100 dolláros regisztráció szükséges, biztos, ami biztos alapon) Nagyon jó még a floridai Hyatt Regency Grand Cypress Resort luxus üdülőhelyen tartandó októberi, ötnapos program is, potom 600 dollárért, amiben természetesen a szállás és az ellátás nincs benne. Gondolom Francis, ezt az "elvonulást" kimondottan a megvilágosodni vágyó felső tízezer részére találta ki, hiszen azok, valószínűleg nem ereszkednének le a pórnép közé megvilágosodni. Érdekességként megjegyzem, hogy Robert Adams pont egy ilyen helyen dolgozott karbantartóként, ameddig egészséges volt és munka mellett tanított, természetesen ingyen.

Szándékosan a végére hagytam korunk egyik legismertebb pop "tanítóját", akinek a vattacukor súlyú tanításai is megérnének egy "misét". Tolle a Watkins Books felmérése alapján már befolyásosabb tanító, mint a Dalai Láma, de szerintem, ha Jézus élne, akkor őt is megelőzné. Ide jutott a világ. Nem véletlenül írta valamikor Hamvas Béla :

" Az emberiség bámulata, amellyel a tehetség merő tehetségszerűségét annyira csodálni tudja, meglehetősen alacsony színvonalú, hiszen Demoszthenészért éppen úgy rajong, mint a kardnyelőért és az ügyes szélhámosért, éppen úgy, mint Szent Ferencért"

Eckhart Tolle: A dollár milliomos Tolle,- aki csak Észak-Amerikában majdnem 4 millió könyvet adott el és világszinten legalább 10 milliót - is meglehetősen komoly kereskedelmi tevékenységet folytat. Most a részletekbe nem megyek bele, hiszen mindenki utána nézhet az oldalán, de egy-két dolgot elrettentésül bemutatok. 2013-ban egy ötnapos elvonulás Olaszországban 995 dollárba került. Nem nehéz kiszámolni, ha csak százan mentek el, az mekkora bevételt jelentett, de ennél sokkal többen vettek részt rajta. 2011-ben Ausztráliában egy kétnapos összejövetel 695 dollárba került, ahol szintén több százan voltak. Kelet Londonban egy színházban tartott előadásán, ahol 2500 néző vett részt, 50 fontos belépőt szedtek és a legviccesebb az, hogy az úgynevezett Platina ülőhelyekért 75 fontot kértek. A Platina ülőhelyhez jár kérdésfeltevési lehetőség is, és közel lehet ülni a színpadhoz. Természetesen bármilyen hang és képrögzítés szigorúan tilos. Nem csodálkozom, hogy Magyarországon még nem volt, mert nem érné meg neki, hiszen nem sokan vannak, akik kibírnák kifizetni ezeket az összegeket.  

"A nekem és az enyém gondolatformái, az akarom, szükségem van rá az ego szerkezetének a velejárói"- Tolle

Persze lehetne még sorolni a példákat megállás nélkül, hiszen tömegesen tűntek fel az utóbbi időkben az önjelölt neo-advaita és minden más tanítók, de szerintem ennyi is elég. Nálunk is kedvet kapott egy-két "guru" a külföldi példák hatására, de ezek annyira triviális színvonalúak, hogy szóra sem érdemesek. Van köztük olyan is, amelyik azt állítja, hogy Jézus rajta keresztül üzent a magyaroknak. Ez a "bizniszguru" jelenség a mai korszakban természetes és ahogy Robert Adams is tanította, mindenki pontosan azt kapja, amit érdemel. A "hamistanítókat" a tehetetlen, csodaváró tömeg álmodta magának, azok, akik képtelenek a megkülönböztetésre és elhisznek olyan banális tanításokat, hogy  "milliók, már most készek felébredni..." , ahogy, Tolle írta az Új föld-ben, sőt, ahogy állítja már az is elég , ha valaki, az ő könyveit olvassa, mert az is felébredéshez vezet. Nem is kell más. Nem csoda, hogy tele van már az internet megvilágosodottakkal. Természetesen nem ítélek el senkit, aki felül az ilyen tanítóknak, mert nem egyszerű felismerni, átlátni rajtuk, főleg úgy, hogy nagyon sok esetben egészen jó dolgokat mondanak. Az alábbi bejegyzés is ebben nyújt segítséget: 

 

http://nyilegyenes.blog.hu/2016/04/07/a_megvilagosodott_es_a_hamis_tanitok_kozotti_kulonbseg