Transzcendentális átverés

Találtam egy jó írást a "transzcendentális" meditáció atyjáról, az azóta már elhunyt, milliárdos gururól, Maharishi Mahesh-ről.(nem összetévesztendő a neve az indiai szent, Ramana Maharshi-val, aki nem tartotta magát "maharshinak" és a sétabotján és az ágyékkötőjén kívül nem volt más vagyona élete végéig ) A mai jóga és meditáció biznisz egyik legékesebb példája a transzcendentális meditáció üzletág, ahol jó pénzért (100 ezer Ft) 4 nap alatt, alkalmanként pár órában tanítanak valamit, aminek semmi köze a meditációhoz, inkább csak relaxálgatás, mantrázgatás. Már önmagában az is problémás, hogy pénzt kérnek, de a fő probléma a "meditáció" elnevezés, hiszen a meditáció a jóga nagyon magas szintje, a hetedik, amit nem lehet néhány óra alatt megtanulni, ráadásul nem is járható út mindenkinek. Az arra alkalmatlan egyének számára nagyon veszélyes. Nem véletlenül írta Paul Brunton:

"Amíg a kereső nem tudja, hogy mik a gyengeségei, és nem lát hozzá ezek kijavításához, illetve a szükséges pozitív jellemvonások kialakításához, addig a meditáció vagy haszontalan, vagy sikertelen, vagy akár káros is lehet."

A következő írást a Hetek oldaláról másoltam ide :

A jógi és a Beatles

Maharishi Mahesh hatalmas népszerűségre tett szert a hatvanas évek végére, amiben nem kis szerepet játszott a Beatlesszel való kapcsolata. A Beatles 1967-ben találkozott Maharishivel, és olyannyira hatása alá kerültek, hogy 1968-ban mindannyian Indiába utaztak, hogy a guru vezetésének vessék alá magukat. Az idill és a harmónia nem tartott sokáig, elsőként Ringo Starr hagyta ott, mert nem szerette a fűszeres ételeket, és nem tudta tartani a vegetarianizmust. Paul McCartney három héttel bírta tovább.
A legtovább John Lennon és George Harrison maradtak, akik csak azt követően váltak meg a mestertől, hogy kiderült: szexuálisan zaklatott többeket, köztük az ismert színésznőt, Mia Farrow-t. Lennon dühében írt egy dalt is, Maharishi címmel, amelynek eredeti verziójában azt énekelte, hogy „Maharishi, mit tettél, mindenkit jól átvertél”. George Harrison javaslatára – elkerülendő egy esetleges rágalmazási pert – a címben és a szövegben Maharishi nevét végül Sexy Sadie-re változtatta. Az oly sokat emlegetett keleti harmónia helyett a Maharishival való kaland tökéletes diszharmóniát hozott, és felemésztette az együttest. A Beatles ezt követően még kiadta a Fehér Albumként ismert lemezét, de soha többet nem léptek fel együtt.
Az eredeti foglalkozása szerint fizikus Maharishi 1959-ben alapította meg a Nemzetközi Meditációs Társaságot, londoni majd San Franciscó-i székhellyel. Innen indult világkörüli hódító útjára a transzcendentális meditáció, amely Maharishi válasza az élet minden kérdésére. A mozgalom csúcsán Maharishinek mint­egy kétmillió követője volt, csak az Egyesült Királyságban például mintegy kilencvenezren bálványozták.
Tekintettel arra, hogy a gurut sok híresség és gazdag ember támogatta bőkezűen, sokakat érdekelt, hogy mire is költi a mester a beérkezett adományokat. Maharishi saját bevallása szerint a pénzt „a központ támogatására fordítják, nekem nincs semmim. Az én igényeim egyszerűek, nem iszom, nem dohányzom, soha nem voltam színházban vagy moziban”. Nos, a mester egyszerű igényei közé tartozott többek között egy Rolls Royce is, ami miatt sokat kritizálták, de nem ez volt az egyetlen pénzügyi furcsaság Maharishi körül. Neil Aspinall, a Beatles roadmenedzsere például meglepve tapasztalta, hogy az egyszerű igényekkel rendelkező, a romlott nyugati világtól érintetlen guru mellett állandóan jelen van egy könyvelő is. A guru például 2,5 százalékot kért volna abban az esetben, ha a Beatles meditációs kalandjából film készül. „Arra gondoltam, hogy ez az ember többet tud az üzletről, mint én” – emlékezett vissza Aspinall. A pletykák szerint Maharishi az együttes éves bevételének 10-25 százalékát kérte a Beatlestől. Annak ellenére, hogy ettől a bevételtől elesett, a balul elsült Beatles-kaland óriási publicitást jelentett a guru számára, amely csak növelte bevételeit és követői számát, egészen a nyolcvanas évekig. Maharishi ugyanis tökélyre akarta fejleszteni a transzcendentális meditációt, és meghirdette a levitációt, amely a meditáció levegőben lebegve előadott formája.
Maharishi folyamatosan haladt a korral, a technika minden eszközét – televíziózást, internetet – alkalmazta a hívek toborzására. A kilencvenes években még pártot is alapított: a Természet Törvényének Pártja (Natural Law Party), amely az Egyesült Államokban, Kanadában és az Egyesült Királyságban indított jelölteket. Annak ellenére, hogy a párt a Timesban hirdetett, 12 millió példányban nyomtatta ki választási programját, valamint tévé- és rádióhirdetések özönével árasztotta el az Egyesült Királyságot, nem sok sikert ért el, és 2000-ben végül feloszlatták. A sikertelenség ellenére Maharishi nem adta fel globális politikai nézeteit, és 2002-ben bevezette a 10 euró értékű, rámnak nevezett új pénznemet békeprojektjeinek finanszírozására. Ugyanebben az évben Maharishi kijelentette: „Azért jöttem a világra, hogy tanítsak, és egyéni szinten sikereket értem el. Most a nemzetek szintjén akarok eredményeket elérni. A kormányok mindenfelé csak a sötétben tapogatóznak, nekem viszont van egy lámpám.” Maharishi a 2008 februárjában bekövetkezett halála előtti hétig vezette az általa alapított szervezetet. (forrás:Hetek)