Balogh Béla "tudásalapú" spiritualitása

6574_cikk_490px_balogh-bela_uj-1170x580.jpg

Balogh Béla spirituális poptanítót már említettem egy korábbi bejegyzésben. Müller Péterhez hasonlóan ő is szeret médiumi közlésekre hivatkozni, ami azért is érdekes, mert tudásalapú spiritualitást hirdet, folyamatosan tudományos eredményekkel próbálja alátámasztani, hitelesíteni mondanivalóját. A szellemvilágból érkező üzenetek viszont még spirituális szempontból is infernálisak, megbízhatatlanok és komolyan vehető tanító vagy mester ilyenekre nem hivatkozik. Ezt írtam Baloghról a korábbi bejegyzésben:

"A médiumi közlések másik ismert propagálója Balogh Béla hídépítő mérnök. A végső valóság című könyvével robbant be a magyar spirituális életbe és indult el a populáris ezotéria sikamlós talaján. Népszerű tanító lett belőle is, és a viszonylag racionális, tudományos alapokra felépített kezdetektől, napjainkra sikerült eljutnia az áltudományos, megalapozatlan elméletekig. Jól példázza ezt az egyik "ezo" csatornán folytatott beszélgetés, ahol arról értekezik, hogy a Hold egy mesterséges égitest. Már a bemutatkozó könyvében is felbukkant White Eagle fénytestben élő mester, aki egy Grace Cook médiumon keresztül adta/adja át tanításait és a Fehér Sas Páholy is. Az entitás gondolatai gyakran megjelennek Balogh könyveiben és tanításaiban. De ez még nem minden, mert amikor Angliában meglátogatta a Páholy központját, ami egy ezoterikus kör, az ottani vezető feltárta előtte egy még magasabb entitás létezését. Tulajdonképpen ez a még magasabb szintű szellemlény irányítja a páholy munkáját, aki már az ibolya színű sugár mestere és nem más ő, mint Rákóczi. Több inkarnációja is ismert, ő volt József, Jézus mellett, de ennek ellenére mégis a magyar inkarnációja szerinti nevén tartják számon még Angliában is. Természetesen a magyarkodás itt is felüti a fejét, az író elmeséli, hogy egy médium által közölt, a magyarság számára átadott információ szerint teljesen mindegy, hogy ki milyen nemzetiségűnek születik, mivel a túlvilágon, a fátyol mögött lehet látni, hogy "aki egyszer magyar volt az, az is marad". (ez a Rákóczi mesteres legenda nem új az ezotéria köreiben, már C.W. Leadbeater teozófus nagymester is kapcsolatban állt vele)

Egyszer részt vettem Balogh Béla egyik előadásán, ahol szintén bombasztikus információk hangzottak el. Elmesélte az orvos ismerőse megdöbbentő, meditációs tapasztalatait, akinél elkezdtek potyogni a könyvespolcról a könyvek mialatt a meditációs CD-jével gyakorolt.(a CD-természetesen kapható volt a helyszínen) Aztán a kivetítőn olyan fotókat mutogatott, amiket az Egyiptomi Régiségek Múzeumának pincéjében, titokban készített egy ismerőse, aki régebben ott dolgozott. Ezek szándékosan el vannak dugva a nagyközönség elől, mert ha... Szóval nem nehéz észrevenni, hogy Balogh is egy igazi, zavarosban halászó, konteokkal és féligazságokkal házaló hamis tanító.

Érdekes, hogy ezeknél a szellemvilágra mutogató figuráknál menetrendszerűen felbukkan a "magyar kártya". Persze érthető, hiszen nagy divatja van ma ezeknek a kiválasztottságot sugalló elméleteknek, és ezért a felvevői piac kibővítésére roppant alkalmasak. Egy videóban Balogh, Magyarország küldetéséről beszél, ahol a Világ Panoráma műsorvezetője az Elkezdődött.. könyvéből olvas fel egy részt felvezetésként:

"A nyugati, európai értékrend abból az anyagi világból származtatja az értékeit, amelyről mostanra már kiderült, az univerzumnak mindössze négy százalékát alkotja. A magyar értékrend ezzel szemben abból a régióból táplálkozik, amely a spirituális lelkivilág, ez viszont a világegyetem kilencvenhat százaléka"

Ezek után nem nehéz kitalálni, hogy a műsor milyen mederben halad tovább. Természetesen a spiritualitásba csomagolt üzenet pontosan az Echo-tv közönségére lett hangolva, és az aktuális, kormányzó, politikai érdekcsoport nyugatellenességét igazolja. Mi magyarok Brüsszellel szemben megjelenünk egy teljesen más értékrenddel, egy olyan alaptörvénnyel, aminek első szava Isten. Aztán elkezdi felolvasni a preambulumot, ami szerinte egy spirituális értékrend. Nem folytatom tovább, mindenki megnézheti ezt a szervilis műsort az interneten. (Magyarország küldetése) Azt még mellékesen megjegyzem, hogy a fidesz kormány politikai és gazdasági érdekekre hivatkozva nem fogadta a Dalai Lámát a legutóbbi magyarországi látogatásán"

De miért is foglalkozom újra Balogh Bélával? A napokban megint láttam vele egy videót, ahol legújabb projektje, a piliscsabai Álomvölgy Meditációs Központ került bemutatásra. Ez az a hely, ahol "a tudomány és a spiritualitás kéz a kézben jár", a megközelítés tudományos alapú. Elhangzik sok minden, röpködnek a Nobel díjas felfedezések, amik a szellemi tanításokat támasztják alá. Az érdeklődőkkel először megismertetik az univerzum felépítését, működését, majd pedig jön a belső élmény, a meditáción keresztüli kapcsolatteremtés, behangolódás, hogy be tudjanak lépni egy csodálatos világba. Természetesen az épület szakrális, úgy működik, mint egy erősítő, felerősíti az energiákat és a csoportos gyakorlás is egy erősebb erőtérrel jár együtt. Ez az erőtér erősebb annál, mintha valaki csak magában meditálna otthon. (ha valaki belép a kupola alá, akkor bizsereg) Annak, aki rendszeresen gyakorol  és részt vesz a csoportos meditációkon, garantált a látványos fejlődés. Aztán kifejti, hogy miután a meditáló eljut a hétköznapi gondolatai lecsendesítéséhez, elkezdheti a mennyei világok vizualizációját, mert a vizualizáció a belépő ezekbe a világokba. Ez a belső kép pedig majd megjelenik a maga valóságában. A műsorvezető felveti a végén a halálfélelem kérdését, amire Balogh úgy válaszol, hogy neki nem volt már az elmúlt tíz évben, "mert, hogy ha megtapasztalsz egy testen kívüli meditációs élményt, akkor te teljesen szabadon mozogsz egy fényvilágban, ugye az a világ magasabb rezgésű...stb., tehát amikor egy ilyet megtapasztalsz, hogy te test nélkül is köszönöd szépen jól vagy, utána nem nagyon tudsz félni a haláltól" 

Azt hiszem ebből elég is ennyi. Elhangzottak még más "apróságok" is, de alapvetően a "meditáció" témájára koncentráltam. Sajnos ez a vállalkozás is ékes példája a mai, new age irányzatoknak. Felcímkéznek valamit a meditáció fogalmával, aminek valójában semmi köze a hiteles koncentráció-meditáció gyakorlásához. Vannak ugyan kreatív imaginációs technikák, irányított meditációk, amik azok számára hasznosak elmeerősítés szempontjából, akik nem tudják még egyhegyűvé koncentrálni elméjüket és megállítani egy meditációs objektumon, de a végcél ott is az elme elkalandozásának megakadályozása, mederben tartása. Itt megint a csodaváró tömegek igényeihez fabrikáltak valamit, ami pont az ellenkezője a hiteles útnak. Abszurd élményekkel kecsegtetnek, amik ha esetleg lesznek is, nem mások, mint a személyes tudattalan fantazmái, alacsony szintű asztrális képződmények, hallucinációk. A csoportos gyakorlás csak egy nagyon magasan fejlett, spirituális személy, tanító jelenlétében üdvös, máskülönben inkább veszélyes. Még a hiteles meditáció misztikus, okkult jelenségei is az elme területéhez tartoznak, víziók és akadályt jelentenek az előrehaladásban. Már az is problémás, ha valaki eleve elvárásokkal ül le meditálni.  

Az elején, a korábbi cikkből átvett részletből is láthatjuk, hogy Balogh Béla egy meglehetősen zavaros figura. Hiába próbálja tudományos eredmények mögé bújva hitelesnek beállítani magát, a "lóláb" valahol mindig kilóg. Pontosan ezt igazolja ez spirituális cetrum is, ahol a meditáció reklámozásához "mennyei" világokba való belépést ígér, magasabb frekvenciákról beszél, önmagáról azt állítja, hogy rendszeresen testen kívüli élménye van és teljesen szabadon mozog egy fényvilágban. Évtizedek óta tanulmányozom a nagy, megvilágosodott mesterek tanításait, de egyiknél sem olvastam arról, hogy ilyen szenzációkat propagáltak volna. Ahogyan már említettem, egyeseknél lehetnek a meditációnak misztikus kísérőjelenségei, az Önvaló megnyilatkozhat fényként a belső látás előtt, de ez nem törvényszerű és csak a kezdeti szakaszoknál jellemző. Volt olyan megvilágosodott mester, akinek soha semmilyen tapasztalata nem volt. A legmagasabb szintű és egyetlen elfogadható misztikus élmény a kevala nirvikalpa szamádhi, amikor az ember átéli a tudatosság ürességtermészetét, a fizikai test tapasztalása megszűnik és az ember a Tudatossággá, Önvalóvá, Ürességgé válik. Ez a meditációban átélhető legmagasabb megélés, de nem a kezdők élménye és nagyon sokan vissza is rettennek ennek küszöbén. Minden más jelenség alacsony szintű figyelemelterelés még akár Jézus, Buddha vagy Krishna víziója is csak a tudattalan elme terméke, meg kell haladni.

Amint láthatjuk a meditáció pontosan az élmények, tapasztalatok megszűnéséről szól, és nem újabb szenzációk átéléséről. Sajnos a mai világban az emberek csodákat várnak, magasabb világokba akarnak kalandozni és nem feltétlenül a tiszta tudatosság érdekli őket. Ez nem más, mint az egót erősítő spirituális materializmus és Balogh Béla és a hozzá hasonló hamiskártyások pontosan tudják, hogy erre van tömegigény. Szenzációt kell ígérni, mert ezzel lehet a kíváncsiskodókat lépre csalni és persze kell egy "szakrális" hely is. A valóságban semmilyen hókusz pókuszra nincs szükségünk, testünk a "szakrális templom", Isten országa bennünk van, a meditációt szobánkban, a négy fal között, vagy a természetben bárhol végezhetjük. Persze egy megvilágosodott mester Jelenléte sokat segíthet az elmélyülésben, de sajnos manapság már nem találni ilyeneket, ezért jobban járunk, ha magunkban bízunk, mint a kétes értékű, hatásvadász popgurukban. Nem véletlenül írta Paul Brunton: "ha az emberek annyira tudnának hinni lelki erejük létezésében, mint amennyire vakon követik a felszínes, semmitmondó tanítókat, irányzatokat, akkor erőfeszítéseik előbb vagy utóbb kiváltanák a kellő hatás." 

Itt írtam korábban, részletesebben a meditációról a Ramana Maharshi tanításai szerint:

https://nyilegyenes.blog.hu/2017/12/16/meditacio_figyelem