Az Erő szerepe a meditáció tanításában

1_yxzdmhbwd35wtltdsf2lca.jpeg

Az utóbbi években egyre nagyobb divat lett a meditáció. Rengeteg a meditációs tanfolyam, könyv, videó, az online térben is terjed az oktatás. Vannak populista tanítók, irányzatok, ahol azzal kecsegtetnek, hogy már rövid időn belül komoly tapasztalatokra tehetünk szert. Ugyanaz az infláció, felhígulás figyelhető meg ezen a területen is, mint a spiritualitás számos más ágában. Ha alaposan megvizsgáljuk ezeket a meditációs irányzatokat, akkor kiderül, hogy valójában csak relaxációs technikák, a valódi meditációhoz semmi közük. Természetesen ezek is lehetnek hasznosak, ha a nyugalom eléréséhez hozzásegítik a gyakorlót, de ettől még nem tekinthetők meditációnak.

Nagyon sokan a lelki problémájukat szeretnék orvosolni a meditáció gyakorlásával, de ez lehetetlen, hiszen ahhoz, hogy valaki egyáltalán hozzáfoghasson egy hiteles technikához, már eleve kiegyensúlyozottnak kell lennie. 

"Amíg a kereső nem tudja, hogy mik a gyengeségei, és nem lát hozzá ezek kijavításához, illetve a szükséges pozitív jellemvonások kialakításához, addig a meditáció vagy haszontalan, vagy sikertelen, vagy akár káros is lehet."- Paul Brunton

Brunton, Sri Ramana Maharshi beavatott tanítványa egyik könyvében beszámolt arról, hogy már a 30-40-es évek Indiájában is nagyon nehéz volt hiteles Mestert találni és rengeteg fizikális és pszichikai jóga sérüléssel találkozott, ami a felkészületlen tanítóknak volt köszönhető, mert olyan emberek oktatásához is hozzáfogtak, akik még éretlenek voltak a jóga legalacsonyabb fokozataihoz is, és ezzel veszélybe sodorták őket. Ráadásul a meditáció már a magas fokozathoz tartozik, egyáltalán nem kezdőknek való. C.G. Jung is felhívta erre a figyelmet és arra is, hogy a meditáció a belső, lelki problémákat felerősítheti.

Említettem a "felkészületlen" tanítókat. Mit jelent ez a gyakorlatban a meditációt illetően? H.W.L. Poonja (Papaji), megvilágosodott mesterhez egyszer így fordult egyik követője:

Követö: Amikor megpróbálom integrálni tanításaidat a tanfolyamaimon, nyugaton, gyakran nem járok sikerrel.

Papaji: A meditáció tanítása nem könnyű, mert először meg kell találnod az Önvalódat (Self). Ha még nem találtad meg az Önvalót és így próbálsz meg tanítani, akkor csak becsapod az embereket. Olyan dologról beszélni, amiről önmagad sem tudsz, ez csalás, mások becsapása és jobban teszed ha elkerülöd.

Mit jelent megtalálni az Önvalót? Az Önvaló innen nézve elménk legmélyebb, egységtudatú, örökkévaló része, amit itt, a mulandóságban "Én-vagyokságként", létezéstudatként érzékel mindenki. Ez a "vagyokság" alapélmény az Életerőben lakik, ami a meditáció gyakorlása során feltárul, miután megtisztult. A koncentráció-meditáció helyes gyakorlása során ismerszik fel ez az energetikai oldal (nem kezdőknél), ami majd beállítja a meditáció magasabb állapotait, a szamádhi valamelyik fokozatát. Ezeket itt már részletesen bemutattam: https://nyilegyenes.blog.hu/2017/12/16/meditacio_figyelem

Ez a feltámadt, szunnyadó erő (Shakti) az Önvaló megnyilvánulása a létezés mulandó oldalán. Az, akiben ez még nem aktiválódott, annak nem lehetett/lehet bepillantása az Önvaló üresség természetébe, mivel ez az Erő viszi bele az embert a szamádhiba, a meditáció legmagasabb állapotába. (részletesen a fenti linken) Ezért egy ilyen tanító maximum csak a meditáció gyakorlásának technikáját tudja elmondani, de a "célt" nem ismerheti, olyan dologról beszél, amit önmaga nem tapasztalt. Azért is fontos, hogy meglegyen ez a "szuper-fizikai energia", mert az együtt gyakorlás során ez átadódik, kisugárzódik a körülötte ülő tanítványokra és így elősegíti azok elmélyedését is. Csak egy ilyen tanító tud hitelesen meditációt tanítani, ráadásul a körülötte lévő pszichikai teret is "tisztán" tartja az  auráján átáramló, kisugárzó Erő.

Nem tudom, hogy manapság hány meditációs tanító érte el ezt a szintet és "valósította" meg (élte meg) a "bepillantást", de azt tudom, hogy a megvilágosodott, inspirált mesterek könyveihez hozzá lehet férni. Érdemesebb az ő leírásaikat, útmutatásaikat követni, mert azon túl, hogy megvalósítás áll soraik mögött, a könyveik is közvetítenek valamennyi Erőt. Ha kitartóan végezzük a leírt gyakorlatokat, akkor előbb-utóbb bennünk is feltámad a Shakti és, ahogyan Brunton is írta: 

"Amikor egy ember felfedezi, hogy önmaga is hordozója az isteni erőknek, akkor abbahagyja a más emberek (tanítók) utáni, ide-oda rohangálást" 

Ez azt jelenti, hogy a belső Gurut, Tanítót megtaláltuk. Elég elcsendesedni és az Áramlás végzi a dolgát.