Kegyelmi ajándékok

dove3.jpeg

Korábbi bejegyzéseimben már sokat foglalkoztam a hamis tanítók jelenségével, bemutattam azokat a jellemzőket, amik alapján egy kereső könnyebben ki tudja szűrni őket. Erre azért van szükség, mert a mai, Vízöntő korszakban a spirituális érdeklődés erősödésével párhuzamosan rendkívüli mértékben megszaporodott a hamis tanítók, a fals spirituális irányzatok vagy a bizniszegyházak száma. Az óriási üzleti lehetőség miatt ezen nem lehet csodálkozni, de a mai világkorszak tömegkommunikációs eszközei is rengeteg önjelölt, nárcisztikus személyiségben ébresztették fel ezt a szerepet. Van ugyan közöttük lelkiismeretes, tisztességes szándékú is, de még náluk is fennáll a veszélye annak, hogy csak memóriából tanítanak és tudásuk hiányos, töredékes. A fő problémát a "szellemi érintettség" hiánya jelenti: realizálás híján vannak és ezért nem csatornái az Önvalónak, Szent Szellemnek, nem rendelkeznek a "kegyelmi ajándékokkal". Szent Pál ezt írta a korinthusbeliekhez írt első levelében:

„A kegyelmi ajándékokban pedig különbség van, de ugyanaz a Lélek. A szolgálatokban is különbség van, de ugyanaz az Úr. És különbség van a cselekedetekben is, de ugyanaz az Isten, aki cselekszi mindezt mindenkiben."

"Némelyiknek ugyanis bölcsességnek beszéde adatik a Lélek által; másiknak pedig tudománynak beszéde ugyanazon Lélek szerint"

"Egynek hit ugyanazon Lélek által; másnak pedig gyógyítás ajándékai azon egy Lélek által"

"Némelyiknek csodatévő erőknek munkái; némelyiknek meg prófétálás; némelyiknek pedig lelkeknek megítélése; másiknak nyelvek nemei; másnak pedig nyelvek magyarázása"

Amikor az Önvaló (Szent Szellem) aktiválja egy tanító, mester pszichéjét, akkor ez a személyiségszerkezetnek megfelelően különböző képességekben fog megnyilvánulni. Például, aki elsősorban intellektuális oldalról közelítette meg a keresést, az különleges intellektuális erőkkel fog rendelkezni a megvilágosodás után. A Forrás mindig ugyanaz, de az eredmény különböző, mindegyik más szolgálatra lesz "alkalmazható".

Fontos kihangsúlyozni, hogy a Szent Szellem, Lélek az nem más, mint az Önvaló és nem valami rajtunk kívülálló, a szellemvilágból jelentkező entitás, szellemi lény. A Kegyelem ebből az isteni esszenciából sugárzó erő, a vele való kapcsolat inspirációja nélkül bármilyen spirituális tevékenység hatástalan. Voltak olyan mesterek, tanítók, akiken keresztül a Szent Pál által említett "kegyelmek" közül több is megnyilvánult. Csak érdekességként megemlítem Ramana Maharshit, akinek jelenlétében szinte tapintható volt az Erő. Arthur Osborne író szerint az átható csend mellett,  enyhén elektromos töltés rezget az ashram légkörében. Csodálatos fizikai és pszichikai  gyógyulások, felébredési élmények történtek jelenlétében, előre tudott eseményekről. A tekintetéből áradó kisugárzás beavató jellegggel bírt. https://nyilegyenes.blog.hu/2020/02/06/a_lelek_tukre_349

Aztán voltak olyan megvilágosodott, spirituális tanítók, akik nagyon magas szintről inspirált intellektuális beszédeket, előadásokat tartottak. Ilyen volt például Nisargadatta Maharaj, Jiddu és U.G. Krishnamurti, Robert Adams. Az írók közül érdemes megemlíteni Paul Bruntont vagy nálunk Hamvas Bélát. Brunton beszámolt egy érdekes jelenségről is. Néha mintha egy erő ragadta volna meg tollát és nagy sebességgel írni kezdett egy belső kényszer hatására. (ez nem a médiumisztikus, öntudatlan gyorsírás jelensége) Az egyik olvasója, később tanítványa beszámolt egy erőteljes spirituális felébredési élményről, amit az Egyiptom titkai olvasása közben élt át. Jóval később, miután személyesen is megismerte Bruntont és elmesélte neki az élményt, az író felvilágosította, hogy valójában ez a feladata a könyveinek: beavatást, bepillantást nyújtani, hogy attól a pillanattól kezdve tiszta legyen a cél az élet hátralévő részében. (Eckhart Tolle bizniszguru is valami hasonlóval reklámozza könyveit, de ez egyértelműen szélhámosság, hiszen egy megvilágosodott tanító soha nem csinálna üzleti vállalkozást a tanításból) 

Hamvas számára az írás egyben a "kapcsolattartás módja" is volt, írásjógát végzett. Érdemes megemlíteni a Karnevált, ami egyben egy "beavató" regény is. Azon túl, hogy elsősorban "önbeavató" mű, az olvasó számára is feltárhat bizonyos rétegeket, ha megvan benne a megfelelő koncentrációs szint, és képes figyelmét fenntartani a beépített "küszöbökön".

https://nyilegyenes.blog.hu/2019/09/18/belso_szo

Sajnos napjainkban is élő, megvilágosodott mestert, tanítót vagy írót nem tudok említeni, ezért inkább olvassuk a régi nagyok beszédeit, a velük, vagy általuk készült könyveket. Az ott fellelhető útmutatások alapján gyakoroljunk és a meditáció vagy ima segítségével tegyük magunkat megszólíthatóvá a belső Erő számára. Ne feledjük, hogy ezeket az írásokat, műveket a Szent Szellem inspirálta, annak "kegyelmi ajándéka", alkotójának képessége hozta létre.