Polgári keresztény humor

71474887_2070255176409976_1701268019465945088_n.jpg

Hamvas Béla szerint annak, aki az "úton" elindul nincs jelentéktelen dolog, az apró, nem fontosnak tűnő jelenségek is tartalmat hordoznak. Alapvetően nem foglalkoztat a politika, de, ha látok valamit, aminek spirituális vonatkozása is van, mindig odafigyelek. Ezért is írtam évekkel ezelőtt a jobbikról és az önmagukat "tradicionalistának" tituláló körök kapcsolatáról. Most egy teljesen más jellegű jelenségről szeretnék szólni.

A klímaváltozás fenyegetése napjainkra minden értelmesen gondolkodó ember számára világos. Az elkövetkezendő évtizedek egyik meghatározó jelensége, de annak ellenére, hogy már tudományosan sem kell bizonygatni, hiszen a saját bőrünkön érezzük hatását, a politikai oldalak között ellentétes a megítélés. A baloldali pártok zászlójukra tűzték a klímavédelem ügyét, az önmagukat jobboldalinak tartók pedig bagatellizálják, tagadják fontosságát. Az, hogy a baloldal mennyire gondolja őszintén nem tudhatom, de legalább elismerik a problémát, a jobboldal viszont tagad. Ez Magyarországon sincs másként.

Tegnap az egyik közösségi oldalon futottam bele a fenti képmegosztásba. A kormánypárti média véleményvezére, újságírója ezzel a mérhetetlenül aljas és cinikus fotóval próbált humorizálni. Teljesen lényegtelen a neve, egy felkapaszkodott, tehetségtelen figura, viszont az nem, hogy a legjelentősebb kormányzati médiákban (HírTV, Magyar Nemzet) szerepelhet egy ilyen ember. Ezeken a médiafelületeken csak a leghűségesebb pártkatonák írhatnak, vezethetnek műsort és az, aki ott megjelenik minden esetben tükrözi a hatalom véleményét. Mérhetetlenül ostoba humor Barack Obamát a tömeggyilkosokkal egy kalap alá venni, és a kislányt úgy beállítani, mintha a hatalom eszköze lenne. A legviccesebb az, hogy ezt egy olyan bábember teszi, aki a NER médiájában csak a hatalom szája íze szerint publikálhat.

Greta Thunberg nevét már ismeri az egész világ, nem kell bemutatni, tevékenységének fontosságát és hitelességét semmi nem illusztrálja jobban, mint a Dalai Láma hozzá írott levele:

“Nagyon bátorító látni, hogy miként ösztönöztél más fiatalokat is arra, hogy csatlakozzanak hozzád, abban, hogy kimondjátok a véleményeteket. Felébreszted az embereket, tudományos alapú megegyezésre és sürgős akcióra ösztönzöd őket. Magam is a környezetvédelem lelkes támogatója vagyok. Mint tudjuk, mi emberek vagyunk az egyetlen faj, akinek hatalma van arra, hogy elpusztítsa a Földet. Ha képesek vagyunk a Föld elpusztítására, akkor képesek vagyunk megvédeni is azt. Bátorító látni, hogy miként nyitottad fel a világ szemét, hogy mennyire sürgős hogy megvédjük bolygónkat, egyetlen otthonunkat. Ugyanakkor sok fiatalt inspiráltál, hogy csatlakozzanak ehhez a mozgalomhoz.”

Őszentsége azzal fejezte be levelét, hogy imáival és jó kívánságaival teljes szívvel támogatja Greta Thunberg  erőfeszítéseit. Biztos vagyok benne, hogy a svéd iskoláslányra még hosszú évek múltán is hősként fogunk emlékezni. Orbánra (és az általa vezetett polgári keresztényekre) pedig úgy, mint Putyin, Trump, Erdogan, Netanjahu, Bolsenaro és Hszi Csin-ping szövetségesére, akik nélkül a világ egy sokkal élhetőbb hely lett volna.     

Befejezéskén még érdemes megemlíteni, hogy az önmagát polgári kereszténynek feltüntető fidesz nem fogadta a Dalai Lámát legutóbbi magyarországi látogatásán. A kínai-magyar gazdasági kapcsolatok védelmére hivatkoztak. Amikor 2008-ban az mszp mindent megtett egy Tibetről szóló országgyűlési javaslat tárgyalásának megállításáért, ellenzékben pont a fidesz tiltakozott a leghevesebben és vállalhatatlannak tartotta az mszp azon törekvését, hogy elhalasszák a tárgyalást. Balog Zoltán szerint: "akkor, amikor Magyarország hivatalosan támogatja a határon túl élő magyarok autonómiatörekvéseit, kötelesség kiállni más népek hasonlóan jogos autonómiatörekvései mellett." 

pope_afpgetty700_28142s.jpg

u.i: Tibet jelenkori története, kínai megszállása közismert. 1985-ben az ENSZ közgyűlés újból napirendre tűzte Tibet ügyét, a vizsgálatból kiderült, hogy 1959 és 1979 között 1,2 millió tibeti halt meg a kínaiak gazdasági és fizikai elnyomása miatt. Kolostorok ezreit rombolták le, a szentkönyveket elégették. 1971-től Kína több nukleáris robbanófejet és rakétát telepített Tibetbe. 1977-től enyhülés figyelhető meg, ezek főleg a felszínt érintik, de lényegi változás napjainkig sincs Tibet kapcsán.